Söderåsen vattens flasketikett

2020-09-18

-

Vattenfabriken på Söderåsen

 Sveriges första godkända naturliga mineralvattenkälla finns i Hofors kommun.
På Söderåsen är vattenfabriken i full gång och runt om i Gästrikland hittar du vattnet till försäljning.

Vattenfabriken på Söderåsen togs i bruk redan i mitten av 1990-talet. I den livsmedelsklassade industrilokalen mitt i skogen har fabriken huset sedan dess. Däremot har själva tappningen av vattnet legat nere några år, men sedan årsskiftet arbetar man med att bygga upp verksamheten igen.
Pierre Berg är anställd vid vattenfabriken och idag tappas runt 2 000 stycken 50 centiliters-flaskor här varje månad.

Tre naturliga källor finns i anslutning till vattenfabriken och här finns kapacitet till att fylla många fler flaskor än så.
– Använder man sig bara av bergets naturliga tryck så kan man tappa 1200 liter per timme, men det går att tappa så mycket som 2500 liter per timme, säger Pierre Berg.

Södersåsens vatten hittar du på en mängd olika butiker och restauranger runt om i Gästrikland och går allt enligt plan kommer vattnet snart att gå på export.
– Vi får hoppas att det går i lås, säger Bernt Melin som hjälper till med försäljning och markandsföring.

Närproducerat vatten ligger helt rätt i tiden konstaterar både Pierre och Bernt och blickar de fem år framåt så hoppas de att vattenfabriken ska ha bra fart på verksamheten.
– Vi har många idéer om utveckling för vattenfabriken, bland annat att ta fram en exklusivare flaska och även att blåsa egna flaskor. Fler idéer finns men några håller vi för oss själva så länge, säger Pierre Berg.