Linda Ahlsén och Fredrik Nylén, företagare i Hofors kommun

2020-09-18

-

Fiket – fika by Linda och Fredrik

De byggde ett koncept på en månad och färdigställde lokalerna från tak till sockel på två veckor. Linda Alsén och Fredrik Nylén äger och driver det nyöppnade Fiket efter Faluvägen i Hofors.

När den tidigare verksamheten var till försäljning så kom frågan till mig "Ska du inte ta över?". Linda Alsén har tidigare drivit blomsterbutik med inredning och under tre år drev hon Hanssons konditori tillsammans med sambon Johan.
-När vi sålde sa jag aldrig mer.

Men ett frö började gro hos Linda och när hon träffade på sin vän Fredrik Nylén, som var ute och promenerade med sin hund Lovis ställdes frågan om de skulle göra något tillsammans.
- Det var på en onsdag och på fredagen ringde Fredrik och det var då resan började, säger Linda.

Vi byggde hela konceptet från grunden på en månad. Allt från inredning, innehåll och utseende. Borden och hyllorna är egengjorda. Både Linda och Fredrik har bakgrund som företagare och de säger att tack vare det vet vi vad som krävs och behöver göras.
-Vi är olika som personer men har samma målbild, det gör att vi kompletterar varandra, säger Fredrik. Trots det tajta tidsschemat kunde de öppna som de planerat.
-Mycket tack vare släkt, vänner, och lokala entreprenörer. Vi hade sådan tur att vi kunde ta över de två medarbetarna från den tidigare verksamheten och det kändes bra för både oss och tidigare ägare, säger Linda och Fredrik

När man kliver in på Fiket möts man av stilrena inredningsdetaljer, stora nybakade bullar, härliga mackor och varma leenden.
- Vi kommer hålla ett grundutbud med fikabröd, sen kommer vi testa oss fram och testa nytt. Vi bakar på vårt sätt, från grunden med riktigt smör och bra råvaror, säger Fredrik.

Inspirationen hittar de från nätet, vardagen, hemmet och människor.
-Här kan du fika gott, titta på fina saker, sitta ner och känna som att du är hemma hos oss. Inspirationen för inredningsdelen kommer mycket är från instagram och pineterest, men sen är detta vår stil, det är detta ni skulle hitta om ni kom hem till någon av oss, säger Linda

Framtiden kommer bjuda på både gästbakare, mer inredning, föreläsningar och kurser. Bland anan hade man boksläpp av Fredriks nya bok Matbröd den 14 september.