Tecknad bild över resultatet för Gävleborgs företagsklimat

-

Hofors tappar i företagsranking

Under tisdagsmorgonen presenterades Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sverige. Hofors kommun tappar 50 placeringar, men är fortfarande länsetta.

I maj presenterades resultatet av Svenskt Näringslivs enkätundersökning och det sammanfattande omdömet för Hofors var sämre jämfört med i fjol. 2018 var det samlade omdömet 3.97 och i år har det sjunkit till 3.82. 2017 låg omdömet på 3.91 och 2016 var siffran 3.52.

Under tisdagsmorgonen presenterade resultatet av årets ranking och Hofors hamnar på plats 141 av landets 290 kommuner. I fjol hamnade Hofors på plats 91 och har alltså tappat 50 placeringar, men trots det så placerar sig Hofors kommun högst av Gävleborgs läns tio kommuner. Nu är det väldigt viktigt att ledande politiker och tjänstemän besöker företagen och fångar upp signalerna av årets resultat. Det gäller att bygga upp relationen igen och arbetet bör påbörjas så snart som möjligt. Jobbar kommunen uthålligt kommer det också att ge resultat framåt. Det är också viktigt att kommunen tittar var de största glappen mellan politiker, tjänstemän och företagare finns i underlaget och att man arbetar med dessa frågor, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg.

Tre frågor som Lotta Petterson rekommenderar att Hofors börjar arbeta mer med är; dialog, myndighetsutövning och osund konkurrens.

Det har varit en turbulent tid i Hofors kommun den senaste tiden. Det har varit kämpiga tider med ekonomin, det har varit val och vi har fått nytt styre. Resultatet av årets ranking visar hur känsligt det är. Oavsett om resultatet visar att vi klättrat eller tappat måste vi fortsätta att arbeta för ett bra företagsklimat. Det är alltid intressant att läsa resultaten och se vad vi kan och bör förbättra och vad vi har gjort bra, säger Kjell Johansson, vd för Entré Hofors och ansvarig för näringslivsfrågor i Hofors kommun.

Här kan du läsa mer om resultatet och undersökningen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.