-

En fika med Eira Hedlund

En florist med många planer för framtiden! Vi har träffat Eira Hedlund över en kopp fika.

Namn: Eira Hedlund.
Gör: Driver Torsåkers Blommor sedan 25 november 2019.

Hon är floristen som även är utbildad svetsare. Hon älskar snittblommor och idéer och framtidsvisioner för verksamheten saknas det inte. Går allt enligt plan öppnar hon en större cafédel i sin butik i sommar.
Vi har träffat Eira Hedlund som sedan ett drygt år tillbaka äger och driver Torsåkers Blommor.

Eira, du tog över Torsåkers Blommor för drygt ett år sedan av den tidigare ägaren Margareta Nornholm. Vi känner igen dig i butiken, men hur skulle du beskriva dig själv som person?
Jag är en driven och glad person. Bor med min sambo och tvåårige son i Bagghyttan. I den mån jag har en fritid umgås jag med familjen och vänner. Jag tycker mycket om att vara utomhus och nu på vintern åker jag gärna skidor eller skridskor.

Berätta lite om din bakgrund, vad har du jobbat med innan du blev egen företagare?
Första jobbet jag hade var på Lappens grill- och vägkrog i Storvik. Det började med ett sommarjobb och sen blev jag kvar i fyra år. Det jobbet gav mig otroligt mycket erfarenhet, inte minst fick man lära sig att bli stresstålig. Jag minns kvällarna när man stängde, det var helt underbart att låsa dörren och gå ner till Näsbysjön och ta sig ett kvällsdopp. Förutom där så har jag arbetat på Bernö Trädgårdscentrum och Iris i Sandviken och på blomsteravdelningen på Coop i Valbo.

Vad har du för utbildning?
Jag utbildade mig till florist i Norrköping 2007-2010. Jag har även gått en utbildning som trädgårdsanläggare på Hedvigs Trädgård i Gävle. Utöver det så har jag även utbildad svetsare.

Du tog över företaget i slutet av november 2019, hur var det att starta med en julmånad och allt vad det innebär för en blomsterhandel?
Det var kul att få börja intensivt. Jag hade mycket hjälp av både Iris i Sandviken och av Margareta Nornholm som jag köpte av. Det gick bra och flöt på väldigt bra.

Och sedan kom pandemin?
Ja, fast jag märkte inte av det så mycket i början. Det som verkligen märktes av var skolavslutningen. Margareta hade berättat hur skolavslutningens morgon brukar vara med långa köer av människor. Jag hade mellan 2 och 3 kunder fram till 10 så där var väl första gången jag riktigt märkte av pandemin. Sommaren brukar vara ganska lugn i vanliga fall också. I år blev det dessutom en ovanligt lång semester, inte alls vad jag räknat med, men min son bröt benet så jag var hemma med honom i fyra veckor. Jag tänkte att; vad ska kunderna säga när jag blir borta så länge, men kunderna är så fantastiska så jag tror nog att dom förstod.
Hösten blev lite trögstartad, men jul gick bra. Men jag har ju inte heller något att jämföra med. Det är först nu när jag haft företaget ett år som jag kan börja jämföra.


Beskriv Torsåkers Blommor.
Det är ett energifyllt företag med nytänkande.

Vad erbjuder du i företaget?
Jag har ju dels butiken med en liten cafédel. Men sedan är det blommor till bröllop och begravningar och så klart blomsterbud. Jag vill slå ett slag för att det faktiskt går utmärkt att beställa blombud åt sig själv, det måste inte vara till någon annan. Framför allt i den här tiden som är nu tycker jag att man ska passa på att beställa hem blommor.

Hur länge har du haft tankar på att starta eget företag?
Det började nog för sex-sju år sedan och redan då hade jag mina tankar på den här butiken. Men jag var ung och vågade nog inte riktigt ta steget då.

Affärsidé?
Från början var tanken att ha stora festarrangemang med dekoration, boende, mat… Allt. Nu har det ändrats lite. Dels för att man med tanke på Corona inte kan anordna fester. Däremot så har jag en dröm med en caféverksamhet här i Torsåker och går allt enligt plan så blir den verklighet i sommar. Då utökar jag butiken mot den tomma lokalen i huset och där blir det café. Det är bara att hoppas att Torsåkersborna är med på noterna, men det tror jag. Jag har ännu fler planer och idéer för framtiden, men det håller jag för mig själv så länge.

Har du samarbete med andra?
Jo, men det tycker jag. Jag pratar mycket med Kickis Blomster i Hofors, Pelargonmusem och Trädgård här i Torsåker, Iris i Sandviken och Malins Blommor och Ting i Storvik. Vi är som kollegor, det gäller att jobba ihop på mindre orter.

Hur har det varit att starta och driva företag i Hofors kommun?
Det blev nästan bättre än jag tänkt. Att ta över det här gjorde att jag hade en bra grund att börja med. Kundkretsen fanns redan och jag fick närmare både förskola och hemmet.

Hur marknadsför du dig?
Mestadels Facebook, men jag annonserar då och då.

Vad är största utmaningen inom din bransch?
Att lika steget före och naturligtvis matbutikernas allt större utbud med blommor.

Hur ofta får du blomleveranser till butiken?
Upp till tre gånger per vecka. Snittblommor är en färskvara.

Bäst med att vara egen?
Att få skapa, göra buketter, träffa folk och skylta i butiken.

Och sämst?
Allt pappersarbete och att det kan vara lite ensamt ibland.

Vilken är den största delen i företaget?
Det skulle jag nog säga är begravningsdelen och runt alla högtider-framför allt jul. Sedan är det nog också den tiden på året då allt ska planteras ut.

Hur stora är dina lokaler?
Totalt är det runt 110 kvadratmeter. Butiksdelen är 80-90 kvadrat.

Framtidsplaner och vision?
Just nu är det så klart att utveckal cafédelen.

Vilken är din favoritblomma eller växt?
Jag älskar ju snittblommor så jag säger Gloriosa. Den är otroligt vacker.

Upplever du att man skickar mer blommor under pandemin?
Inte vad jag har märkt. I Gävle har jag hört att det är så, men inte här hos mig.

Avsluta meningen; Om fem år…
Då har jag minst en anställd och vi är stora inom bröllopsbinderier och trädgårdsplanering.