-

Hofors har länets bästa tillväxt

I årets upplaga av Bästa Tillväxt toppar Hofors av länets tio kommuner.

I årets upplaga av Bästa Tillväxt, som utses av kreditupplysningsföretaget Syna, toppar Hofors kommun i Gävleborgs län för andra gången på de tre senaste åren. Dessutom i tuffast konkurrens. På andra och tredje plats återfinns Sandviken och Gävle kommuner.

Bästa Tillväxt, som premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet, är ett av Sveriges mest prestigefulla priser. Det delas sedan 2007 årligen ut av kreditupplysningsföretaget Syna.
- Utmärkelsen går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar, berättar Karl Stjerna, VD på Syna.
På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra och hur utvecklingen sett ut över tid.

– Bästa Tillväxt bygger följaktligen på konkreta fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Hofors kommun har tagit första platsen i Gävleborgs län ser jag som extra positivt eftersom det rör sig om en kommun med mycket tung industri. Trots att många företag haft det kämpigt i spåren av Coronapandemin, oro i vår omvärld och en tilltagande lågkonjunktur pekar Bästa Tillväxt på att det finns många livskraftiga företag och kommuner, men också på att det finns en betydande framtidstro och tillväxtpotential inom stora delar av näringslivet, inte minst bland många småföretagare, som utgör ryggraden i svenskt näringsliv. fortsätter Stjerna.

- Bästa Tillväxt understryker att man med hårt arbete och målmedvetenhet kan skapa förändring. Vi menar också att en kommun blir stabilare om det finns en bred tillväxt snarare än om enstaka företag växer mycket. Bästa Tillväxt är en viktig mätning eftersom den visar på just detta, understryker Karl Stjerna.


Kjell Johansson, VD för Entré Hofors, gläder sig åt att Hofors återtagit första platsen i Gävleborg.

– Det är ett bevis på att vi har ett starkt och konkurrenskraftigt näringsliv, men också ett näringsliv som vågar satsa för framtiden. Generellt kan man säga att våra företag har klarat sig bra och kommit stärkt ur några med allt från Corona, hög inflation och energipriser som slagit nya rekord, säger han.
– Med en stor och tongivande arbetsgivare som Ovako skulle man kunna tro att man lever farligt. Men så behöver det inte alls vara. I vårt fall har det varit till fördel eftersom stålverket går bra, expanderar och investerar i ny teknik för många miljoner kronor.

Även våra andra större företag visar på god lönsamhet och investerar i utökad produktion och fler anställda.
– Man brukar säga att varje industrijobb brukar generera tre andra jobb i form av olika servicefunktioner, exempelvis underhåll, transporter och städning, men också i form av butiker, restauranger och samhällsservice.

Inför framtiden är Kjell Johansson optimistisk. Några alarmerande signaler har inte nått hans öron.
– Tvärtom jobbas det mycket, som en del av den gröna omställningen, med att ta tillvara på de resurser som följer med olika tillverkningsprocesser.
– Den överskottsvärme som uppstår i samband med exempelvis ståltillverkning hoppas vi kan ligga till grund för exempelvis uppvärmning av växthus för grönsaksodling och på så sätt skapa nya företag och arbetstillfällen, avslutar Kjell Johansson.

Alla aktiebolag i kommunen som har ökat sin omsättning, nyanställt eller gått med vinst har
bidragit till Hofors placering. I kommunen finns 19 företag som utmärker sig genom att
uppfylla samtliga tre kriterier.

Du hittar hela företagslistan här! Pdf, 92 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Syna Länk till annan webbplats.