REGISTRERA DIG FÖR NYHETSBEVAKNING!

Registrera dig och bli meddelad när vi lägger till nyheter på webbsidan. Att prenumerera på våra uppdateringar är givetvis gratis.

veckans lunch
kalender

2018-12-14

-

UF-företagandet växer i länet

 1273 gymnasieelever i Gävleborgs län driver företag läsåret 2018/2019. Det är en ökning med 115 jämfört med fjolåret.
– Helt fantastiskt, vi ser fram emot att fler skolor och program ger eleverna möjlighet att öva sitt entreprenörskap och bli företagsamma, säger Anna Leima, regionchef Ung Företagsamhet Gävleborg.

Årets siffror visar att det fortsatt är populärt att driva UF-företag på högskoleförberedande program medan andelen UF-elever är relativt låg på yrkesförberedande program i Sverige. Gävleborg har dock lyckats med de yrkesförberedande programmen. Här finns ingen skillnad mellan högskoleförberedande och yrkesförberedande program. Detta är mycket positivt då många av dem ska direkt ut i ett liv som företagare eller anställda i småföretag.

– Jag är väldigt glad över att så många gymnasieelever driver UF-företag i år. Samtidigt är jag bekymrad över att inte ännu fler elever på yrkesprogrammen får möjligheten. Många av dem ska direkt ut i ett liv som företagare eller anställda i småföretag, det borde vara självklart att få öva på sitt entreprenörskap, säger Anna Leima.
– Positivt i år är att vi också har fler elever från Språkintroduktionsprogrammet som driver UF och samtidigt övar det svenska språket och bygger sitt nätverk.

Forskning visar att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer.