
-
Vi välkomnar Carolina
Carolina Fransson, Gammelstilla Café är november månads ambassadör för #lyftenföretagare
I april i år var det första gången som hon besökte Gammelstilla.
Utan att överdriva kan man säga att det blev en förälskelse i platsen, men också i människorna som bor där.
– Jag har fått ett så otroligt varmt välkomnande, jag känner mig verkligen som en del i allt det fina här.
Idag, ett halvår senare, kan hon konstatera att förhållandet med Gammelstilla fick en rivstart men också att hon har kommit till en plats för att stanna.
Vi välkomnar Carolina Fransson, Gammelstilla Café, som ambassadör för Lyft en företagare i november.
Namn: Carolina Fransson.
Ålder: 39.
Gör: Driver Gammelstilla Café sedan april.
Bor: Sandviken.
Familj: Dotter på fem år, man och två katter.
Carolina, du har nyligen tagit över Gammelstilla Café och där har gästerna träffat dig. Men om du skulle beskriva dig själv som person, vad säger du då?
Snäll, trevlig och jättesocial. Jag är driven, jag har koll men kanske kan uppfattas som yr ibland. Jag är arbetsvillig utan gränser, jag vågar testa nya saker och ta risker. Jag är duktig på att laga mat och älskar det jag gör.
Hur hamnade du i Gammelstilla Café?
Det var en person härifrån Gammelstilla som ringde till mig och undrade om jag inte var intresserad av att titta på verksamheten när hon som drev cafét skulle sluta. Lite roligt är att jag bor i Sandviken och min pappa kommer från Österfärnebo, men jag hade aldrig varit i Gammelstilla. Jag åkte hit i april och blev jättetaggad när jag såg det här stället. Det fanns egentligen inget att fundera på och kort beskrivet så öppnade Gammelstilla Café i ny regi i mitten av maj.
Beskriv verksamheten.
Det är ett café och en restaurang och efter den här säsongen så skulle jag nog själv beskriva det här som ett givet utflyktsmål framför allt på sommaren.
Hur skulle du säga att starten har varit?
Jag, eller vi, hade aldrig kunnat drömma om det här. Dom som bor här sa att det brukar komma mycket folk på somrarna, men att det skulle vara rusch direkt när cafét öppnade och att det pågick mer eller mindre hela dagarna var jag inte förberedd på. Det var en fantastisk start kan man lugnt säga.
Du är även involverad i en annan verksamhet?
Ja, jag är grundare och delägare av Kanalkiosken i Sandviken. Det är tolv år sedan jag startade den.
Mycket jobb i ny verksamhet, men hur tillbringar du helst en ledig dag?
Med min dotter Mira och gör gärna någon utflykt.
Fritidsintressen?
Natur och djur. I huvudsak hästar även om jag inte har tid för det själv nu. Men min dotter har precis börjat rida så jag hoppas att det ska kunna bli ett gemensamt intresse så småningom.
Vad har du gjort innan du startade Kanalkiosken?
Jag har alltid jobbat i restaurangbranschen. Innan dess drev jag restaurangen i Trebo, jag har jobbat i Gävle, Högbo, Norge och Kratte Masugn. Bland annat.
Vad har du för utbildning?
Jag har gått travhästutbildning, vilket kanske är lite otippat.
Beskriv en typisk arbetsdag.
Om jag ska beskriva hur det var i somras så börjar det alltid med handling och det görs lokalt. Sedan är det förberedelser, eller prepp som det kallas. Bakning, matlagning och göra iordning cafét till öppning. Cafét öppnar elva och det är rush direkt och håller på fram till 13-14. Kanske blir det en paus på 10-15 minuter då och sen börjar det om och håller på till klockan 17. Vi hade som sagt inte kunnat drömma om att det skulle vara så otroligt mycket besökare.
Var kommer besökarna ifrån?
Det är såklart närområdet och svenska turister, men i somras hade vi också besökare från Tyskland, Norge, Frankrike, Holland, USA och Iran.
Vad är det som har sålt allra bäst i sommar?
Utan tvekan räkmackor och varmrökt laxsallad.
Berätta lite om affärsidén med Gammelstilla Café?
Det ska vara ett genuint, varmt ställe att komma till. Här ska man känna att allt är gjort för egen hand och det kan vi med stolthet säga att det allra mesta är. En del glutenfritt och sockerfritt köper vi in, men annars är allt gjort här och vi handlar våra varor i närområdet.
Hur många anställda har Gammelstilla Café
När det har varit som mest har vi rullat på fyra personer. Det är jag och min man som har varit grundpelarna kan man säga och vi har tagit in personer vid behov.
Vad är det bästa med att driva eget?
Utan tvekan är det känslan när man lyckas.
Och sämst?
Det är ett extremt stort ansvar.
Beskriv hur en bra dag på jobbet ser ut enligt dig.
När det är jättemånga, nöjda gäster och att man är riktigt väl förberedd.
Hur marknadsför du dig?
Instagram, Facebook, annonser och mun till mun. Sen blir det ju också i och med att jag blev tillfrågad att bli ambassadör i Lyft en företagare vilket var jätteroligt. Kanalkiosken blir ju också såklart en reklampelare.
Vilka är dina största utmaningar som företagare?
Att lyckas med att finnas kvar även när det är dåliga tider. Det har varit en tuff bransch för många i min bransch de senaste åren. Krig, pandemi, elräkningar…
Hur har det varit att starta företag i Hofors kommun?
Det har varit väldigt positivt. Allt har gått jättesmidigt.
Har du samarbete med andra företag?
Gammelstilla Whisky såklart, sen även över kommungränsen med Lundgrens i Österfärnebo. Det här har varit en testperiod, vi får se hur det ser ut framåt. Men samarbete med andra lokala företag är jätteviktigt tycker jag.
Vad är på gång just nu?
Det är stort fokus på att förbereda menyer. Dels för julmarknaden som är i Gammelstilla den 30 november och dagen efter drar vi igång med julborden.
Sist men inte minst. Avsluta meningen; Om fem år…
…har vi året runt-verksamhet med café och restaurang och har arbetat fram ett större koncept.
