-

Vi rivstartar 2024 med en ny ambassadör

Årets första ambassadör för #lyftenföretagare är Christian Länk.

Det finns dagar då Christian lämnar gymmet och går på gatorna som en vanlig man. Han är dock mest känd som mannen som vaknar tidigt, hoppar i träningskläderna och tar tag i dagen utan tvekan. Då och då bär han dock människokläder och strosar lugnt förbi nästintill obemärkt, så pass på!

Namn: Christian Länk
Ålder: 45 år.
Gör: Mångsysslare inom träningsbranschen – Aktiverafabriken.
Bor: Hofors.
Familj: Fru, tre barn (ett eget och två bonus), tre marsvin och en katt.

Din verksamhet, hur ser den ut?
Den är mycket varierad och mestadels säsongsbetonad, med undantag för seniorträningen som är något av hörnstenen i verksamheten. Den kör jag regelbundet med fem pass i veckan, under hela året. Annars varvar jag med fyspass på plats i Aktiverafabriken, löpgrupper ute och så åker jag även ut för att fysträna med olika idrottsgrupper. Under våren ligger mycket fokus på löpning och då jobbar jag även online med en tjänst som erbjuder löpprogram.

Visst jobbar du även med trädgårdsarbete?
Ja, det stämmer. När pandemin slog till blev det glesare med träningspass och löpgrupper så jag behövde göra något mera. Hofors Trädgårdstjänst blev lösningen och är fortfarande ett bra komplement till verksamheten. Det passar alldeles extra bra in under sommarsäsongen, då folk i regel tränar mindre än under resten av året.

Vad jobbade du med innan du blev egen företagare?
Jag gick ut högskolan som kulturpedagog 2004 och fick då jobb inom socialtjänsten i Sandviken och i Avesta där jag jobbade med missbruksutredningar, behandlingar och på HVB-hem. Jag jobbade en period även som kurator på Bessergymnasiet i Sandviken och var med i uppstarten av elevstödsfunktionen på Petreskolan i Hofors. Jag jobbade i två års tid med mottagning av ensamkommande barn och unga här i Hofors och startade upp Mobila Teamet som var knutet till den verksamheten. Min rastlöshet gjorde att jag gick vidare från det till att starta upp elevstödsfunktionen för mellanstadiet och fritids på Petreskolan i Hofors. 2016 drog jag igång Aktiverafabriken, som jag drev på halvtid samtidigt med en halvtidstjänst inom kommunen. Efter ett par år tog jag steget fullt ut och sade upp min kommuntjänst för att satsa 100 % på min egen verksamhet. Jag inser att jag gillar att starta upp sakerJ.

Vad har du för utbildning?
På gymnasiet läste jag samhällsvetenskap och därefter utbildade jag mig till kulturpedagog på högskolan. Jag har även gått en massörutbildning, seniortränarutbildning, löpcoachutbildning och fystränarutbildning. Ett av mina mål är att gå minst en helgutbildning varje år, så det har blivit några sådana också: Avslappningsmassage, Styrketräning för löpare och Yin Yoga till exempel.

Hur funkar det att ha jobbet hemma och med frun som arbetskamrat?
Jo, det är ju lite speciellt att ha gymmet hemma men det är så vi vill ha det och vi har aldrig känslan av att folk kliver in i vårt privata hem. De delar av huset som bara är familjens ser man inte ens från gymdelen. Tack vare att huset är stort så funkar det att både bo och jobba ihop. Vi behöver inte kliva varandra på hälarna när vi båda är hemma utan kan husera på olika våningsplan om vi vill. En sak som kan vara lite trist med att ha jobbet i hemmet är ju att man alltid är klädd i träningskläder. Jag kan sakna att ha på mig ”människokläder”.

Kan du beskriva dig själv med tre ord?
Jag är en nöjd medelmåtta, en doer och en uppstartare.

Hur ser en riktigt bra dag på jobbet ut för din del?
En tidig start, antingen med ett pass eller med administrationsarbete. Därefter en härlig mix av seniorpass, glada motionärer och träning med yngre förmågor som väljer att satsa på sin idrott.

Om du får till en ledig dag, hur ser en perfekt sådan ut?
Jag ser alltid till att ha minst en ledig dag under helgen och då fiskar jag gärna, eller tränar J.
Fisket är verkligen en avkoppling för mig och samtidigt något som familjen kan göra tillsammans. Bäckmete är det bästa jag vet, det är något alldeles extra med att tyst få smyga längs med bäcken.

Har du någon ”Bucket List” – Vad vill du göra 2024?
Jag är van att arbeta med mål och med att sätta upp önskelistor för både mig själv privat och för min verksamhet. Någon direkt bucket list för 2024 har jag väl inte. Men jag vill fortsätta att vara nöjd med det jag gör, gå minst en helgutbildning under året samt att arrangera ultraloppet Hofors-Barkley 2024 på bästa sätt.

Vad är bäst respektive sämst med att vara egen företagare?
Det bästa är ju att jag får och kan styra mina tider, det må vara en klyscha men är inte mindre sant för det. Att dessutom ha möjlighet att välja vilka människor jag vill ha i min närhet ser jag också som en förmån. Det sämsta är såklart oron över ekonomi och över hur allt ska bli. Det är också periodvis kämpigt att behöva jobba för att få jobb, men jag har ju valt detta själv så det är bara att acceptera.

Samarbetar du med några andra företag i Hofors kommun?
Ja, AB Karl Hedin sponsrar oss med bland annat markeringstejp och pop-up-tält när vi kör lopp eller andra arrangemang. Hofors Orienteringsklubb bistår oss också med kartor till olika lopp. Vi har även en del samarbete med Fiket.

Hur marknadsför du dig och verksamheten?
Sociala medier framför allt, då får man ut rätt budskap riktat till rätt grupp. Annonser är ju såklart bra om man vill nå ut brett och inte har stenkoll på vem eller vilka som kan tänkas vara intresserade. När jag kör workshops funkar pappersannons bra, men sociala medier är ganska oslagbart. Jag har ju onlinetjänster och kör även ”löpcoachpodden”, så det digitala känns naturligt på något sätt.

Avsluta meningen; Om fem år… är jag fortfarande nöjd och lycklig med det jag gör.