-

Semestern är slut och en ny ambassadör lyfts

Höstens första #lyftenföretagare är Kicki Westerberg

En tidig morgon för sju år sedan vaknade Kicki Westerberg med en tydlig plan. Hon åkte till kontoret, sade upp mer än 60 kunder och satte punkt för sin karriär som revisor. Efter mer än tjugo år av leveransstyrt arbete där hon dagligen hjälpt kunder att nå sina mål, var det dags för Kicki att utforska egna syften. Lusten att ge efter för den inneboende nyfikenheten och det egna behovet av förändring, ledde henne dit där hon är just idag.

Namn: (Christina) Kicki Westerberg.
Ålder: 56 år.
Gör: Businesscoach i det egna företaget Kicki Westerberg AB.
Bor: Torsåker.
Familj: Man, två barn, fyra barnbarn och två hästar.

Att ena dagen ha 60 kunder och att dagen efter säga upp dem, det låter impulsivt?
Nja, revisorsrollen hade skavt i mig ett längre tag. Jag kände mig enormt färdig med den leveransstyrda och rutinbaserade arbetsbelastningen. Att alltid behöva anpassa sig efter deklarationsdatum, momsredovisningar och kvartalsrapporter kändes bara betungande mot slutet. Jag kände mer och mer ett behov av att få jobba framåt tillsammans med kunden, snarare än att leverera åt kunden. Suget efter att få använda mina kreativa förmågor ledde fram till att jag började utbilda mig inom coachning. Till en början jobbade jag som ekonomisk PT, vilket kändes som ett naturligt steg från revisorsrollen. Sifforna var fortfarande en del i arbetet men med ett tydligt fokus på mjuka värden som förändring, utveckling och ledarskap. Det tog mig för övrigt 3 år att helt avveckla min revisionsbyrå och glädjande nog kunde två av mina anställda kunder ta över sina egna kunder.

Du coachar coacher, eller hur?
Ja, det stämmer delvis. Jag coachar och utbildar coacher i affärsutveckling och förändringsledning, där varje kunds unika stil får komma till uttryck. Mina kunder är ofta coacher, men jag jobbar även tillsammans med hela organisationer eller som livscoach med privata klienter. För att bygga en hållbar business är de egna värderingarna och den egna identiteten A och O. Därför har jag valt att jobba ur ett holistiskt perspektiv, där livets alla aspekter har betydelse. Jag jobbar i 6-12 månader med varje kund, vilket skapar utrymme för insikter och medvetenhet kring hur allting hänger samman.

Lokaler och anställda, hur ser det ut?
Hm… ja, jag har haft lokal men jobbar just nu hemifrån. Större delen av mitt arbete sker online, vilket innebär att min fysiska plats inte är så viktig. Jag upplever däremot att jag saknar att ”gå till jobbet” och funderar lite löst på att skaffa mig en lokal igen. Det kan bli lite hattigt att jobba hemifrån och det krävs att disciplinen alltid är närvarande. Jag har inga anställda men vid behov anlitar jag underkonsulter på timbasis.

Vad har du för utbildning?
Jag har ju jobbat som revisor och har självfallet en gedigen ekonomiutbildning i botten. Men 2014 påbörjade jag en coachutbildning och fram till idag har jag lagt mer än 700 timmar på olika utbildningar inom coachning och personlig utveckling. Jag slutar aldrig att utbilda mig och befinner mig alltid i eller på väg in i en ny utbildning.

Nästa utbildning i din agenda, vad blir det?
I september påbörjar jag deltidsstudier på folkhögskolan i Vadstena. Tro & Liv är en distanskurs, men med sju fysiska träffar under året. Mitt intresse för existentiella frågor driver mig både företagsmässigt och på det privata planet, så det känns spännande. En sida av mig är introvert och analyserande medan den andra sidan älskar utmaningar med nya digitala verktyg, nya programvaror och andra tekniska redskap.

Vad jobbade du med innan?
Jag jobbade som revisor under 25 år, både som egen företagare och som anställd. Jag hade kontor både i Hofors och Avesta och ett 10 tal anställd.

Kan du beskriva dig själv med tre ord?
Nyfiken, nyfiken, nyfiken.

Hur ser en riktigt bra dag på jobbet ut för din del?
En idealisk dag börjar tidigt i stallet, det är en perfekt start på dagen. Därefter jobbar jag med något av mina projekt. Under den tiden stänger jag av allt annat och ger mig verkligen tid att få grotta ner mig arbetet och göra det klart. På eftermiddagen har jag gärna ett eller ett par coachningssamtal. Det ger mig en skön känsla och fyller mig med ny energi.

Om du får till en ledig dag, hur ser en perfekt sådan ut?
Alla mina dagar börjar med stalltjänst oavsett om jag är ledig från jobb eller inte. Om jag inte har något inbokat så rider jag gärna en lång stund. Jag läser mycket och har alltid minst ett par böcker på gång samtidigt. Jag brukar lyssna på skönlitteratur medan facklitteratur passar mig bäst i skrivet format, antingen som bok eller så läser jag på Ipaden. Men jag lagar gärna mat, äter och umgås med familjen också, det är vardagslyx.

Har du någon ”Bucket List” – Vad vill du göra?
Jag vill åka till Island. Det är en dröm jag haft i många år men som aldrig har blivit av. Jag vill uppleva naturen och möta hästarna. Affärsmässigt vill jag föreläsa mer om förändringsarbete och har anmält mig till några talarforum för att lättare kunna få sådana uppdrag.

Vad är bäst respektive sämst med att vara egen företagare?
Mitt ”ego varför” låter som en klyscha, men det bästa är faktiskt att jag får styra över min egen tid. Det innebär att jag kan rida på morgonen och att jag kan välja vilka dagar jag jobbar tillsammans med kunder eller arbetar enskilt. Att slippa jobba 8-17 är underbart, det har aldrig passat mig. Baksidan med att vara egen är nog att man får lov att göra precis allting själv och det kan kännas lite ensamt. Jag trivs egentligen bäst som en del av ett team.

Samarbetar du med några andra företag i Hofors kommun?
Både ja och nej. Jag är en nätverksbyggare och efter alla mina år i Företagarna har jag många kontakter på orten. Eftersom jag har min business mestadels online sker mycket av nätverkandet digitalt, vilket innebär att jag verkar i hela landet.

Avsluta meningen; Om fem år…
… tror jag att min nyfikenhet har lett mig till att göra något helt annat än idag.