-

Vi lyfter en hel gård

Juni månads #lyftenföretagare är Ulrika Jansson.

Söndagsutflykten med familjen, landade i ett eget Bed and Breakfast på gården Mårtens i Hästbo. Det kuperade landskapet, den vackra naturen, gården med utsikt över hästhagar och åkermark fick Ulrika och hennes man Christer att lämna Upplandsslätten och istället slå ner bopålarna i Hästbo.

Namn: Ulrika Jansson.
Ålder: 50 år.
Gör: Egen företagare, driver Mårtens i Hästbo.
Bor: Hästbo.
Familj: Man, son och alla djuren: 23 hönor, 3 tuppar, 2 hästar, 9 lappgetter och 1 katt.

Ni lämnade Alunda och era fasta jobb i Uppsala för ett nytt liv i Hästbo, berätta?
Christer surfade av en händelse in på Hemnet och såg att gården var till salu. Han var mycket entusiastisk och visade bilder medan jag mest undrade var Torsåker och Hästbo låg. Vi tänkte att en söndagsutflykt med familjen kunde det väl ändå vara värt. Sagt och gjort och väl framme så föll allt på plats. Vi blev totalt förälskade och insåg att detta var paradiset. Vi åkte hem till Alunda och löste allt det praktiska, Christer bytte arbetsplats och jag sa upp mig. Före julafton 2020 hade vi flyttat till Hästbo.

Det låter som att det var ett enkelt beslut?
Både ja och nej. Pandemin hjälpte faktiskt till att ta beslutet. Jag jobbade som hotell- och konferenschef på Samariterhemmet i Uppsala. Vi hade genomfört ett flertal mycket omfattande renoverings- och byggnationsarbeten och längtade efter att få börja jobba med det nya som vi byggt upp, när det bara tog stopp. Pandemin slog till, gästerna försvann, beläggning rasade och jag gick in i väggen med dunder och brak. Utbrändheten med depression som följd ledde till en längre sjukskrivning. När Mårtens dök upp kändes det som om det var en möjlig och nödvändig nystart eller omstart i livet. Jag har inte ångrat mig en sekund.

Hur föddes idén till verksamheten här på Mårtens?
Jag har alltid drömt om att få driva min egen verksamhet på den plats där jag bor. Och både jag om min man hade länge fantiserat om en gård på landet, så det här blev ju liksom två flugor i en smäll. Den förre ägaren hade periodvis hyrt ut den så kallade Bagarstugan, så tanken på ett Bed and Breakfast föll sig naturligt. När jag klev in i det gamla snickeriet var lokalens potential tydlig, här skulle det bli café och gårdsbutik.

Beskriv verksamheten och planerna
När saker känns rätt i hjärtat och allt är roligt så är det lätt att det blir för mycket. Jag har därför varit noga med att jobba med delmål, för att också kunna få tid att känna mig nöjd med det jag åstadkommit och inte bara rusa rakt in i nästa projekt. Mitt första delmål var Bed and Breakfastverksamheten och den startade vi 2021. Vi har åtta bäddar totalt, två i Magasinet och sex stycken i Bagarstugan. Under 2022 stod delmål två klart, caféet och gårdsbutiken. Näst på tur står färdigställande av ett produktionskök och att få starta upp glasstillverkning. Glassen kommer att tillverkas av getmjölk och mjölk från fjällkor och jag tänker smaksätta glassen efter säsong; saffran till jul, jordgubbar på sommaren och kanske nypon till hösten. Det ska bli jättespännande.

Sköter du allt?
Min man Christer jobbar heltid på Sandvik, så huvudansvaret ligger på mig och vi har inga anställda. Ibland är det jättemycket att göra och periodvis jobbar vi nästan dygnet runt. Christer hjälper så klart till i den mån han kan. Förra sommaren var det full rulle på vårt B&B då vi endast hade fyra helt obokade nätter. Det var städning, tvätt, mangling, frukostar, disk och så vidare hela tiden. Under jul och nyår hade vi också fullbelagt men det är en livsstil och vi stortrivs.

Vad kan man hitta i gårdsbutiken?
Jag tycker att det är viktigt att lyfta andra företag och sätter stort värde på det lokal- och närproducerade. Så förutom ägg, bakverk, godis och annat som vi själva tillverkar, finns bland annat kex, såpa, mjöl, mineralvatten och gröna linser från andra lokala producenter. Vi har även en loppis inne i cafédelen och en del inredningsdetaljer, även de med lokal anknytning.

Vad har du för utbildning?
Jag gick hotell och restaurangutbildning på Kristinebergsgymnasiet i Stockholm och är utbildad kock. För övrigt har jag gått en hel del av kortare specifika kurser för särskilda ändamål men är till stor del självlärd och utbildad genom erfarenheter.

Vad jobbade du med innan, förutom på Samariterhemmet?
Jag har jobbat som kock, köksmästare, krögare, souschef, hotell- och restaurangchef med mera. Mellan 2005-2015 drev jag Lövstabruks Värdhus.

Vad är det bästa och det sämsta med att driva eget?
Jag älskar att jag för det mesta äger, styr och disponerar min tid. Efter att ha jobbat som chef i så många år är det faktiskt skönt att slippa personalansvar och anställda, får man säga så? Haha! Baksidan av att vara egen företagare är sårbarheten och ekonomin framför allt. Inflationen, höga räntor och elpriserna gör mig såklart orolig och jag har hela tiden ett öga på uthyrningsgraden.

Hur hittar era gäster och besökare hit?
Vi finns på Facebook och Instagram men framför allt hittar övernattande gäster oss via bokningssidor som Booking och Airbnb. Det bor faktiskt en hel del utländska gäster här hos oss i Hästbo. De letar upp oss i sin önskan om något lugnt och lantligt. Vi har haft gäster från New York, Israel och Nederländerna med flera. Våra första bokade gäster var faktiskt från Lettland.

Hur skulle du beskriva dig som person?
Jag är envis, vilket är både min bästa och sämsta egenskap. Jag är nyfiken och glad.

Har du några konkreta planer eller drömmar?
Ja, absolut. Mitt nästa delmål är ett mickrobryggeri med ölproduktion, där har vi redan några konkreta planer. Sedan drömmer jag om att isolera gårdsbutiken/caféet för att kunna erbjuda året-runt-aktiviteter. Det vore superroligt att kunna härbärgera konferenser och andra events för förbokade sällskap även under de kallare månaderna.

Hur ser en riktigt bra dag på jobbet ut för din del?
Jag kan nämna påskhelgen som ett bra exempel. Vi öppnade för säsongen, vädret var makalöst, butiken och caféet var proppfulla med massor av härliga människor. Det var fullt ös från morgon till kväll. Härligt!

Hur tillbringar du helst en helt ledig dag?
Då umgås jag med familjen. Vi älskar alla tre naturen och att besöka nya platser, så vi beger oss gärna ut på en roadtrip för att utforska vår nya hembygd. Kalbrottet är ett favoritställe och vi ser fram emot att besöka Storberget och Stollen.

Avsluta meningen; Om fem år…
… har vi satt Hästbo på kartan!