-

Dags för nästa ambassadör att komma till tals

Näst ut som #lyftenföretagare är Anna Pamp

Har du någon gång satt dig i en Scanialastbil och hört någon be dig ta på bilbältet? Den uppmaningen och rösten tillhör Anna Pamp. Från sin inläsningsstudio hemma på Bergviksvägen i Barkhyttan pratar hon i Europaparlamentet i Strasbourg, hälsar dig välkommen ombord på Mälartågen och säger god natt till dig som har ett Verisure-larm installerat.

Namn: Anna Pamp
Ålder: 51 år
Gör: Röst (inläsare) på egna företaget Som Sagt Var.
Bor: Bergviken i Barkhyttan.
Familj: Sambon Danne, fem barn sammanlagt, två hundar, två katter, höns och sex illrar.

Du kommer från Västerås, hur hamnade du här?
Jag är född i Stockholm, bodde 10 år i Sörmland och sen bodde jag många år i Västerås. Men så träffade jag Danne. Jag ville fortsätta mitt liv tillsammans med honom, så 2012 gick flyttlasset till Hofors.

Vad har du för utbildning?
Jag gick social linje på gymnasiet och senare även en multimediautbildning. Det finns ingen direkt utbildning för inläsare, man har ju den röst man har liksom.

Hur hamnade du i inläsarbranschen?
1997, när jag gick multimediautbildningen skulle vi under en lektion fejka en radioreklam. En av lärarna, som jobbade med reklam, hörde min röst och sa att detta var jobbet för mig. Så jag började med några småjobb som sen slutade det i egen firma.

Vad jobbade du med innan?
Innan jag startade mitt företag 2012, så jobbade jag fem, sex år som inläsare på en taltidning i Västerås. Men jag har även jobbat som vakt i Västerås Domkyrka, jag har ritat kopplingsscheman som underkonsult till ett teknikföretag, jag har haft jobb på två olika pastorsexpeditioner och på en reklambyrå i Hallstahammar. Har även jobbat som personlig assistent en kort period.

Vad är det för typ röst man söker när du får ett uppdrag?
Det beror helt på till vem slutprodukten riktar sig emot. Är mottagen barn, vuxna eller tonåringar? Ska rösten vara mjuk, galen, snabb eller kaxig? Det gäller att känna in genom texten, hur den kommer att landa. Min röst är mitt instrument och den går att använda på alla möjliga sätt. Men min vanliga inläsningsröst brukar beskrivas som lugn, trygg och pålitlig.

Är du precis som din röst, lugn, trygg och pålitlig?
Hm… Jag skulle nog beskriva mig som omtänksam, lojal och morgontrött.

Du har ett väldigt sårbart arbetsredskap, hur hanterar du det?
Rösten behöver tystnad för att fungera optimalt, så pauser är viktiga. När jag läser in måste jag verkligen fokusera för att behålla samma tempo, ljudstyrka och röstläge genom hela inläsningen. Vid längre uppdrag när jag måste bryta för lunch eller annat, måste jag kunna hitta tillbaka till samma röst som innan. En förkylning är förödande eftersom den måste läka ut helt innan jag kan återuppta ett påbörjat jobb. Det funkar ju inte att helt plötsligt börja låta täppt eller hes mitt i en läsning, det reagerar lyssnaren på direkt. Hög arbetsbelastning eller stress av andra orsaker gör att jag tappar rösten helt. Min kropp behöver balans och rösten behöver vila för att kunna jobba.

Får man prata med dialekt i din bransch?
Ja, absolut, vissa uppdragsgivare söker ibland stereotypröster. Generellt anser man att en gotlänning låter snäll, en person från norra Sverige anses trovärdig och om du pratar dalmål anses du vara gemytlig och trevlig. Min röst anses inte ha någon specifikt uttalad dialekt, eventuellt lutar den kanske en aning åt stockholmska. Men jag är lättsmittad, om jag umgås mycket med människor som pratar en tydlig dialekt, då fastnar den liksom.

Vilka typer av uppdrag har du?
Det är väldigt varierat. Jag har mest uppdrag på svenska, men jag läser även in på engelska. Jag läser in filmer, reklam för radio och TV, audioguider, telefonväxlar, jag gör röster i barnprogram, spel och VR, jag jobbar även med medicininläsning åt 1177. Jag läser just nu in 28 filmer åt Sveriges Golfförbund, med alla golfregler på svenska. Jag har precis gjort ett jobb åt Svenska Kyrkan, där jag är audioguide till den interaktiva Rudbeckiusvandringen i Västerås. Det är en konst-och kulturhistorisk vandring och är en del i firandet av Sveriges äldsta gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet, som firar 400 år. Ett av de mer udda uppdrag jag haft är att läsa in 40 klassiska sagor på svenska till ett bibliotek i Kina. Så det är verkligen varierat och jätteroligt.

Hur ser en riktigt bra dag på jobbet ut för din del?
Åh, då hinner jag dricka kaffe, gärna två koppar, i lugn och ro. Sedan harklar jag igång och tar mig an dagens uppdrag, som då gärna får vara tre eller fyra helt olika uppdrag. Det går åt mycket energi att vara så totalfokuserad som jag måste vara när jag läser in, så regelbundna pauser för tystnad och tid att ställa om till nästa jobb vill jag också få till. En promenad med hundarna brukar vara det bästa sättet.

Om du får till en ledig dag, hur ser en perfekt sådan ut?
Då vill jag bara vara och umgås med familj, barn och vänner. Mycket av min tid går åt till barnens intressen och det gillar jag. En promenad i skogen med hundarna laddar mina batterier och ibland tar jag även upp pennan och ritar lite.

Har du någon ”Bucket List” för 2023 – vad vill du göra?
Ja, jag skulle vilja leverera röst till en riktigt, riktigt stor kampanj som lever under flera år. Typ Coca Cola eller Adidas, det vore riktigt häftigt. Jag vill även göra mer jobb för barn, teveprogram, läsa in för VR, spel och liknande, det älskar jag verkligen. Då får jag använda rösten på ett annat sätt eftersom det blir lite teater samtidigt, jättekul.

Är du en teaterapa som gillar rampljusets glans?
Nja…Min scenskräck är hemsk och jag tycker att det jätteläskigt att prata, sjunga eller uppträda inför folk. Jag har spelat både teater och sjungit, mest för att utmana mig själv att komma över det. Med teater är det lättare eftersom man kan gå i en roll och då kan jag njuta av det. Nu känner jag att jag inte behöver göra det längre, så det blir ingen mer scen för mig.

Vad är bäst respektive sämst med att vara egen företagare?
Det bästa är definitivt att jag bestämmer mina arbetstider själv. Jag kan jobba dag, kväll eller natt och jag kan slå mig ner ute i trädgården med en kopp kaffe när jag känner för det. Dessutom kan jag ju hasa runt i vilka kläder som helst eftersom ingen ser mig när jag står i min skrubb och läser in. Det sämsta är nog att jag saknar kollegor och så är det ju såklart kämpigt med ovissheten gällande uppdrag och ekonomi. Sen att man aldrig vet när jobben kommer, då blir det svårt att planera.

Samarbetar du med några andra företag i Hofors kommun?
Ja, det gör jag. Främst Svensk Webbhandel och Äntligen. Jag försöker också nätverka, framförallt deltar jag i nätverk för kvinnliga entreprenörer.

Hur marknadsför du dig?
Jag har många, fasta röstbolag som jag jobbat med i många år. Men ser jag ett nytt företag på marknaden, så brukar jag skicka in ett ljudprov. Jag ser till att alltid leverera snabbt och det i sig är bra marknadsföring.

Avsluta meningen; Om fem år…
… är jag lika lycklig som nu!