-

Vi lyfter företagandet tillsammans med Marcus Larsson

Näst ut i konceptet #lyftenföretagare är Marcus Larssn.

Han har nära till skratt och ser vikten av att lyssna till de som är äldre och ta del av deras erfarenhet. Det är sällan han ser något som ett problem och är otroligt lokalpatriotisk.
-Vi måste vara rädd om det vi har i vår kommun. Kan man handla lokalt så är det en självklarhet för mig att göra det.
Marcus Larsson från Torsåker, eller LyftLarsson som han både kallas och är namnet på hans företag, är vår nästa ambassadör i konceptet Lyft en företagare.

Namn: Marcus Larsson.
Ålder: 34.
Gör: äger företaget LyftLarsson AB.
Bor: Torsåker.
Familj: Sonen Sigge, snart åtta år.

Marcus Larsson, du är personen bakom företaget LyftLarsson AB, men hur skulle du beskriva dig själv som person?
Jag är en driftig, positiv och jordnära person som är enkel att ha att göra med.

Berätta historien bakom LyftLarsson.
I februari 2020 startade jag och en till person företaget Kubik och Kvadrat och det var så min resa som egen företagare började. I november samma år köpte jag ut honom och företaget fick då namnet Mackans Lyft och Transport.

Men nu heter ditt företag LyftLarsson?
Ja, det blev helt enkelt ett för krångligt namn med Mackans Lyft och Transport när man skulle ringa och presentera sig eller svara i telefonen. Det var aldrig någon som hörde vad jag sa så det fick bli LyftLarsson istället. Det är företagsnamnet sedan årsskiftet.

Beskriv din verksamhet.
Vi gör allt inom lyft, transport och montering. Man kan nog säga att ju mer speciellt ett uppdrag är desto bättre är vi.

Hur många är ni i företaget?
Det är jag som äger företaget och sen så har jag fyra anställda. Tre ordinarie och en som hoppar in.

Vad har du för utbildning?
Jag gick Industriskolan i Hofors och lastbilskortet tog jag på Yrkesakademien i Gävle.

Vad har du gjort innan du startade företag?
Jag har mest arbetet på olika åkerier, senast Svenssons åkeri och dom vill jag lyfta upp lite extra. Dom har varit fantastiska och hjälpt till med väldigt mycket och gett mig tips på vad jag ska tänka på som egen. Jag har alltid sugit åt mig kunskap hos dom jag har arbetet med och min farfar sa alltid ”du ska lyssna på dom som är äldre, dom kan och vet”. Farfar arbetade på Andersson och Rask och han var även med och startade billackeringen i Sibbersbo en gång i tiden.

Hur föddes idén till att bli egen företagare?
Jag har nog det med mig sedan väldigt länge. Jag är uppväxt nära min farfar som har kört maskiner hela livet. Jag gick industriskolan och sedan jobbade jag. Jag tror nog att jag var i startgroparna för att starta eget redan 2012, men det blev inte rätt förutsättningar förrän 2020.

Var har du dina lokaler?
Jag har inga, jag har letat i omgångar men inte hittat några som känns rätt. Men det är tur att jag har stor gård så jag får plats hemma. Tankarna finns på att bygga hemma på gården.

Hur stor fordonspark har du?
Jag har tre fordon just nu och två nya på väg.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
Först skjutsar jag sonen till fritids eller skola och sen tar jag en kaffe med de anställda som är på plats. Går igenom kalendern och kör igång.
Jag kör själv och svarar i telefon och mejl. Det blir många timmar på en dag ibland och väldigt många telefonsamtal. Under högsäsong brukar det snitta på 50-60 samtal om dagen.

Vad är bäst med att vara egen?
Att kunna hjälpa folk och se till att dom blir nöjda. Friheten.

Och sämst?
Det finns nog inget. Det är tidskrävande, absolut, men jag kan inte sätta fingret på något som jag skulle säga vara sämst. Ger man upp har man förlorat.

Hur marknadsför du dig?
Framför allt genom sociala medier, men jag har också en hemsida som håller på att byggas upp.

Har du samarbete med andra företag?
Jag är otroligt lokalpatriotisk. Vi måste vara rädd om alla stora och små företag vi har i kommunen, så jag handlar allt som går här.

Som egen företagare brukar företaget bli en stor del av ens liv, men vad har du för fritidsintressen?
Jakt och fiske och att vara ute i naturen. Och jag tycker faktiskt om att vandra har jag upptäckt, det trodde jag aldrig om mig själv.

Hur tillbringar du helst en ledig dag?
Jag tar hand om det jag inte hinner annars, klippa gräs och skotta snö. Skämt och sido. En ledig dag försöker jag ta dagen som den kommer. Att vara med min son Sigge som snart är åtta år och ”bara vara”.

Avsluta meningen. Om fem år…
Då har jag lika roligt som idag.

Vad är det som driver dig att vara företagare?
Jag gör det här för att det är kul. Jag älskar att vara LyftLarsson. Eller jag kanske kan citera min son Sigge; ”Farsan. Att köra kranbil, det är livet det”.