-

Möt våren och vår nya ambassadör

Näst ut som #lyftenföretagare är Kicki Östberg.

Med våren inom räckhåll möter vi Kicki bland krispiga tulpaner, ljuvliga rosor, frodiga palettblad, udda inredningsdetaljer och mängder av grönt ögongodis. Kicki brinner verkligen för sitt hantverksyrke och älskar alla möten med både nya och gamla kunder. Hon är floristen som skaffade sig större lokaler för att kunna utveckla sin kreativitet.

Namn: Ann-Christine (Kicki) Östberg
Ålder: 50 år.
Gör: Florist och ägare till Kickis Blomster.
Bor: Torsåker.
Familj: Man, tre barn och två barnbarn.

Vem är den Kicki vi möter bakom disken eller framför den välfyllda snittkylen i butiken?
Jag är en glad, envis arbetsmyra som älskar mitt jobb. För mig är det viktigt att skapa en relation till alla mina kunder och att ge dem min fulla uppmärksamhet. Det är både nya och gamla ansikten i butiken varje dag och alla förtjänar mitt engagemang. Jag tror att det delvis är därför som det pratas så mycket positivt om min butik även utanför kommunen.

Var det självklart att ”bli egen”?
Jag hade länge drömt om att jobba i och att driva blomsterbutik på mitt eget sätt. Tankarna på att öppna eget bollades med olika personer och alla peppade mig att våga satsa. När jag väl tagit beslutet så kändes det helt rätt. Det var såklart mycket funderingar innan och det var viktigt för mig att ha familjen med mig och bakom mitt beslut, eftersom det även påverkar dem. Jag ångrar mig inte en sekund och vet att jag istället skulle ha ångrat mig om jag inte vågat testa. I maj i år är det faktiskt hela åtta år sedan jag startade.

Vad har du för utbildning?
Jag är florist. 2007 gick jag en floristutbildning i Västerås och veckopendlade under 42 veckor. Det var en rolig och bra utbildning, teori varvat med praktik.

Vad jobbade du med innan?
Från början jobbade jag inom vården men direkt efter floristutbildningen började jag jobba på Blomsterflickan i Sandviken och därefter på Blomsterriket i Falun. Yrket har alltid lockat och jag är mer fascinerad av ”färdiga” plantor än av att odla själv.

Hur länge har du haft din butik i de nuvarande lokalerna?
Det är snart fem år sedan jag flyttade in här i gamla Sportringens lokaler på Skolgatan. Lokalen på Centralgatan där jag startade upp min verksamt, kändes urväxt nästan från början. Jag kände inte att jag kunde erbjuda de blommor jag ville eller ens fundera på att bredda sortimentet. Det kändes som att kreativiteten blev hämmad.

Hur ser en riktigt bra dag på jobbet ut för din del?
En dag fylld av nya möten och mycket kreativitet. När jag får hjälpa kunder att uttrycka sina känslor genom det jag skapar med blommor och blad, då mår jag bra.

Vilka är de största utmaningarna för dig i ditt yrke?
Yrkesmässigt skulle jag nog säga att blomsterarrangemang till begravningar är känslomässigt tufft. Blommor i samband med barnbegravningar är om möjligt ännu jobbigare och berör mig extra mycket. En begravning är ju ett avslut och det känns oerhört viktigt att det blir ett fint och värdigt sådant. Att få till en personlig dekoration förutsätter en bra dialog med anhöriga och det är extremt viktigt för mig att få ”lära känna” den person som ska föras till den sista vilan, för att kunna skapa ett passande uttryck.

Rent företagarmässigt skulle jag säga att de största utmaningarna är inköpen. Inköpen är svåra eftersom det är i stort sett omöjligt att bedöma efterfrågan på olika blommor och annat. Jag letar ofta efter lite udda växter, annorlunda snittblommor och speciella inredningsdetaljer. Det känns viktigt att våga vara lite crazy och testa nytt, men samtidigt är det en chansning eftersom man inte vet exakt vad som går hem hos kunderna.

Har du någon anställd eller någon som hjälper dig regelbundet i butiken?
Nej inte för tillfället. Jag har haft en tjej på halvtid tidigare och jag har börjat snegla på att försöka anställa någon framöver.

Om du får till en ledig dag, hur ser en perfekt sådan ut?
Då vill jag bara vara och umgås ikapp med familj, barn och barnbarn. Jag känner att det blir lite för lite av den varan emellanåt. Att vara egen företagare är ju en livsstil och det påverkar ju hela familjen att ha mig på jobbet sju dagar i veckan.

Har du någon ”Bucket List” för 2023 – vad vill du göra?
Ja, jag vill hitta en person som jag kan anställa på 50 % i första hand.

Vad är bäst respektive sämst med att vara egen företagare?
Det bästa är utan tvekan att ha möjligheten att skapa och utveckla allt efter eget huvud och att få rå över sig själv. Det sämsta skulle jag säga är ensamheten och sårbarheten.

Vad tycker du är viktigt att fokusera på som handlare i Hofors kommun?
Vi månar alla om de företag som finns och om att få behålla vår egen specialitet. Att få ha ett levande centrum med variation i butiksutbudet.

Avsluta meningen; Om fem år…
… har jag utökat verksamheten ytterligare och har två anställda.