-

Vi lyfter företagaren bakom företaget

Årets andra ambassaför för #lyftenföretagare är Dacke Hajo.

När han för första gången klev in på gästgiveriet i Torsåker törs man nog påstå att det var kärlek vid första ögonkastet.
Det var här han skulle ha sin slutstation inom sitt arbetsliv och trots att andra arbeten kommit och gått sedan den där dagen i den andra halvan av 90-talet hittar han alltid tillbaka.
Nu är det dags att lära känna krögaren som blivit ett med Gästis och höra honom berätta om sitt stora hjärta, sin kärlek till Torsåker och sitt stora djurintresse, som faktiskt gjort att han haft en vargunge som husdjur i sitt hemland.

Namn: Dacke Hajo.
Ålder: 51 år.
Gör: Driver Torsåkers Gästgiveri, eller som det kort och gott kallas-Gästis.
Bor: I Sandviken.
Familj: Ensamstående, två barn 18 och 26 år.

Dacke, många känner igen dig som ”Dacke på Gästis, men vem är du som person om du skulle beskriva dig själv?
Jag är en väldigt jordnära person. Väldigt omtänksam, nästan på gränsen till att ibland bli för mycket. Jag tänker alltid på andra i första hand och tycker om att se andra människor glada och delar gärna med mig av min egen glädje.

Du bor i Sandviken nu, men var kommer du ifrån?
Jag kommer från den kurdiska delen av Syrien och jag kom till Sverige i början av 1992. Jag brukar säga att jag kommer från landet som inte existerar och ändå är vi 50 miljoner människor som är utspridda över hela världen som kommer från landet.
När jag kom till Sverige bodde mina föräldrar redan i Sandviken och det hade dom gjort sedan 1986. Hajofamiljen är en stor släkt som var mycket aktiv i kurdiska frågor, frågor som regeringen försökte tysta och drev bort stora delen av familjen, tyvärr lyckades dom med det.

Berätta din historia om Gästis.
När jag kom till Sverige var jag ganska ung och hade två saker i huvudet. Dels så var det fotboll som jag älskade och fortfarande älskar. Det andra var att jag gärna ville plugga vidare och då till advokat som var ett yrke som fascinerade mig. Det blev inte så utan det var dags att hitta ett arbete. På den tiden var det svårare att hitta ett arbete om man jämför med idag. Om man ville komma igång så var det restaurangbranschen som gällde och jag trodde att det var en övergångsperiod att jobba där. Men så blev det inte. Jag jobbade lite här och där och så skulle jag jobba på Gästis på den tiden Per-Arne Sahlberg drev det. Direkt när jag klev in på Gästis så fick jag en känsla för huset. Alla högtider som firades här och husets historia. Det blev kärlek direkt. Både till Gästis och Torsåker. Jag har arbetat i nästan alla orter runt om i Gästrikland men jag har aldrig blivit så omfamnad någonstans som i Torsåker. Då tänkte jag att Gästis ska bli min slutstation.

Gästis första gången i slutet av 90-talet och då drev du det tillsammans med två andra. Vad har hänt sedan dess?
Jag har hunnit med att göra annat och sålde Gästis. Bland annat drev jag Dackes Pianobar i Sandviken under en tid. Jag kom tillbaka till Gästis och tänkte att; nu kör jag. Det blev en otroligt fin respons när jag kom tillbaka och allt jag fick in har jag i princip gett tillbaka till huset med rust och utbyggnader. Vi har öppnat upp båda rummen, byggt ihop baren, flyttat pizzerian, byggt uteservering och köket har renoverats i omgångar.

Vad är näst på tur i planeringen?
Det är ingen rust, men det stora vi planerar nu är sommarens onsdagskvällar. Det blir lite som allsångskvällar under fem onsdagar. Det kommer att vara veckorna mellan bluegrassen och brännbollen. Jag hoppas att det ska locka mycket folk.

Kan du avslöja om du har några färdiga bokningar till de här kvällarna?
Ja, på premiärkvällen kommer John Lindbergs Trio hit. Vi kommer även att ha en kväll med lokala musiker och en kväll viks åt barnen då Kråkan och Olle kommer hit. Sista kvällen jobbar vi fortfarande med, men går allt i lås blir det stort.

Gästis och arbetet blir en stor del av ditt liv, men om du får en ledig dag, vad gör du då?
Den tillbringar jag i naturen. Jag älskar att hitta nya ställen att vara på. Jag är en otrolig djurmänniska och det händer väldigt ofta att jag tar en omväg på väg till Gästis eller när jag ska åka hem. Har jag tur får jag se fåglar, rådjur eller några andra djur på vägen. Om jag tittar på tv är det oftast djurprogram som jag tittar på.

Har du egna djur?
Inte nu, men jag har haft väldigt många olika djur under min uppväxt. När jag var liten var det höns, katter, hundar, får. Jag har tagit hand om en rävunge och en gång hade jag också en vargunge. Men det var en kort period, det blev lite problem när det blev större.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
Den börjar redan när jag vaknar och man kolla mejl och meddelanden. Sedan är det full fart. Privatliv och jobb går ihop.

Hur många anställda har du?
Tre fasta anställda och några som går på timme.

Vad är det bästa med att vara egen företagare?
Friheten och att kunna förverkliga sina idéer.

Och sämst?
Det är tufft att vara företagare. Ibland får man känslan och funderingarna om det är värt det. Det tar mycket tid och energi. Men jag skulle inte heller klara av att ha ett jobb där jag sitter på kontor.

Hur marknadsför du dig?
Framför allt via vår Facebook-grupp där vi har 2600 följare. Vissa evenemang blir också en slags marknadsföring. Man går inte med vinst på det, men det är ett evenemang som det pratas gott om och det tjänar vi på i slutändan.

Dina största utmaningar som egen företagare.
De senaste åren har varit extra tuff med stora utmaningar. Det kommer sak på sak som drabbar oss företagare. Pandemin var väldigt tuff och efter det kom ökade elpriser, bränslepriser och matpriser

Har du samarbete med andra företag eller föreningar?
Jag har ett nära samarbete med Torsåkers IF, men det är även ett slags samarbete när företag lägger sina julbord hos oss. Det är jag otroligt tacksam över. Jag har också samarbete med kyrkan. När jag har matlådor över brukar dom få hämta dem här så kan de dela ut till dom som behöver.

Sist, men inte minst. Avsluta meningen; om fem år…

Då kommer sommarkvällarna på Gästis att ha blivit stora och jag hoppas att jag har kunnat göra klart övervåningen för komma steget närmare ett gästgiveri och kunna erbjuda övernattningar.