-

Nytt år, ny månad, ny ambassadör

Årets första ambassadör för #lyftenföretagare är Carola Snar.

Carola är vår fjärde ambassadör och hon kickstartar 2023 med ett leende. Det är så vi ser henne; sprudlande glad, full av energi och med en intensiv glimt i ögat. Är hon alltid stark, fokuserad och energisk? Vi tar pulsen på Carola och skrapar lite mer på ytan för att lära känna kvinnan bakom leendet.

Namn: Carola Snar.
Ålder: 46 år.
Gör: Rörelseglädjecoach, Aktiverafabriken.
Bor: Hofors.
Familj: Man, tre barn, tre marsvin och en katt.

Hur ser ditt recept för rörelseglädje ut?
Energi föder energi. Om du gör små ”må-bra-saker” varje dag, hamnar du i en positiv spiral som tar dig vidare till nästa steg. Börja i det lilla, en promenad runt kvarteret kanske och utöka därefter successivt, i din egen takt. Du kommer snart se att du orkar mer, blir gladare och kroppen kommer att tacka dig.


Hur föddes idén till din verksamhet?
När jag var yngre sprang jag terränglöpning och har alltid funnit glädje i att springa. Efter första graviditeten märkte jag att det gjorde ont att springa och jag fortsatte med alternativ träning. Jag har tränat in i det sista på alla graviditeter och startat så snart jag kunnat efter, vilket jag tror har hjälpt mig mycket. När jag förstod att smärtan jag kände berodde på att jag var försvagad i ”kärnan” av kroppen började jag bygga upp mig och tog upp löpningen succesivt igen. 2013 utbildade jag mig till löpcoach och en idé började formas i huvudet; det borde väl funka att ha träning som yrke? Jag hade ju ungefär 25 års erfarenhet av gruppträning bakom mig; som aerobicsledare, spinninginstruktör … Ja, jag testade nog allt. Så en hel del kunskap hade jag ju, även om det dittills varit helt på ideell basis. 2014 vågade jag till sist starta en enskild firma, parallellt med mitt heltidsjobb på Happy Homes. Det var så himla läskigt i början och min stora skräck var att ingen skulle dyka upp till mitt första pass. Men det funkade och mellan 2014-2016 hade jag hundratals personer i olika löpgrupper. Jag gick ner i tid på mitt ”riktiga jobb” för att så småningom fasa ut det helt och satsa på mitt eget istället. Inledningsvis var det mycket fokus på Paloekost och jag höll kurser i både matlagning och bakning enligt Paleo. Samtidigt körde jag gruppträning och löparpass i både Gävle och Hofors. Det var intensivt, roligt och väldigt utvecklande.


Vad har du för utbildning?
Efter nian gick jag hotell- och restaurangskolan i Sandviken och utbildade mig till kock, ett yrke som jag jobbat inom i omgångar. Förutom det har jag bara gått träningsrelaterade kortare utbildningar.


Vad jobbade du med innan Aktiverafabriken?
Jag jobbade som kock från första dagen efter studenten, bland annat på Värdshuset Faster Ellen, olika förskolor och senast Hotell Bergsmannen. Under flera år jobbade jag på färghandeln Happy Homes och på slutet innan jag blev egen företagare på heltid så jobbade jag på fritids.

Hur är det att ha gymmet hemma och att jobba tillsammans med din man Christian?
Den lite halvtokiga idén som föddes när vi satt i soffan i vårt vardagsrum (som numera är Aktiverafabriken) övergick till en dröm, en dröm som vi kunde förverkliga lite tidigare än vi trott. Från början var planen att flytta hem verksamheten när alla barnen lämnat boet. Vi hade en vision om att då även kunna använda hela huset och köra retreats med kost, logi och hela paketet. Nu blev det ju inte riktigt så. Christian hade sagt upp lokalen på Ängkärrsgatan där Aktiverafabriken låg, redan innan coronapandemin. Det blev en tuff sista tid när covid restriktionerna blev fler och fler, så det visade sig vara ett klokt beslut. Hemtrevlighetskänslan är viktig för oss båda och ett Opengym lockade inte alls längre. Vi flyttade hem verksamheten och det är det bästa vi gjort. Under pandemin ställde vi om och körde träning online samt utomhus. Vi kör ju fortfarande Bootcamp utomhus och vi har fyra ledare som hjälper till med träningspass i både Hästbo och Storvik, så vi är inte helt själva.


Beskriv dig själv som person.
Jag är kreativ, envis, glad, förstående och snäll. Jag tror att jag har de egenskaper som jag uppskattar hos andra.


Är du alltid ett sprudlande energiknippe?
Haha… Ja, övervägande del av tiden skulle jag nog säga. Att vara glad kan vara en spelad roll men jag är faktiskt glad som person. Numera är även lugnet en del av mig. Det är viktigt att ha balans och harmoni för att kunna hantera både de positiva och de negativa vändningarna i livet. När du befinner dig i antingen en uppåt- eller nedåtgående spiral kan du inte pausa den rörelsen. Är du på väg uppåt och slutar med det som tar dig dit, så börjar spiralen sakta snurra nedåt. Det kan vara lika jobbigt att resa sig efter en jobbig tid som att orka fortsätta efter en intensivt lycklig period. Jag tar hand om mig för att må bra och då orkar man vara glad. Med åren har jag lärt mig att vara snäll mot mig själv och numera får glädjen styra över det jag gör. Jag äter bra, jag rör på mig och jag gör det för att jag vill, inte för att jag borde, måste eller för att se ut på ett visst sätt.


Hur ser en riktigt bra dag på jobbet ut för din del?
Då kör jag på i ett stadigt och intensivt tempo, men med tydliga luckor för att släppa in lugnet. Variationen med gruppträning, enskilda pass, onlinesändningar och administrativt arbete ger en härlig mix. Arbetstiderna varierar från tidig morgon med Bootcamp, pt-pass dagtid och grupper på kvällstid. En långsam promenad eller meditation funkar perfekt som återhämtning.


Vad är sämst respektive bäst med att vara egen företagare?
Ekonomin och de ständiga funderingarna på om det ”kommer att gå ihop” är det absolut sämsta och jobbigaste. Friheten att själv styra över sin dag är det bästa. Jag tror inte att jag skulle känna mig så glad i själen som jag gör, om jag hade ett åtta till fem-jobb.


Om du får till en ledig dag, hur ser en perfekt sådan ut?
En ledig dag, hm… Det är en dag utan en enda tid att passa. Då lagar jag gärna mat eller bakar, umgås med vänner och familj eller tar en långsam promenad i skogen där jag sätter mig på en stubbe vid vattnet och glor tills jag har glott klart. Det är viktigt för mig att varva ner och att ”tomglo” är underbart.

Att dega i soffan och kolla på serier en ledig dag då?
Haha… Nej, absolut inte. Jag skulle aldrig välja en heldag i soffan eftersom jag inte förstår varför det skulle vara ett mål för dagen.

Har du någon ”Bucket List” för 2023 – vad vill du göra?
Jag planerar att utbilda mig till SGK-coach (Stark genom klimakteriet). Klimakteriet är ett ämne som jag upplever som lite skambelagt. Många sätter inte ”diverse problem” i samband med just klimakteriet och det vill jag råda bot på. Som kvinna är det ju en oundviklig fas i livet och jag vill lära mig mer om vilka rörelser som kan vara gynnsamma och hur jag kan stödja och coacha kvinnor i övergångsåldern. Sedan skulle det vara roligt att ta ytterligare ett steg mot den holistiska synen på hälsa och välmående.


Avsluta meningen; Om fem år…
… vill jag fortfarande känna glädje i det jag gör i mitt arbete.