-

Carin är nästa företagare att lyftas

Vi presenterar Carin Gustafsson, ambassadör nummer tre i konceptet #lyftenföretagare.

Det har blivit dags att presentera vår tredje ambassadör i konceptet #lyft en företagare och vi törs nästan lova att det här kommer att vara vår starkaste ambassadör. Vi vågar nog också lova att det här är en av Hofors kommuns starkaste företagare.
Möt Carin Gustafsson, som dels är egen företagare sedan drygt sju år tillbaka, men som även kan stoltsera med att vara flerfaldig guldmedaljör inom veteranstyrkelyft.

Namn: Carin Gustafsson.
Ålder: 59 år.
Gör: Driver företaget KonsultCarin.
Bor: Skogstomta i Hofors.
Familj: Man, dotter, två bonusbarn.

Carin. Vi börjar med att du får beskriva dig själv som person:
Jag är en prestigelös och empatisk optimist som engagerar mig i allt jag gör.

Du driver företaget KonsultCarin sedan drygt sju år tillbaka, beskriv din verksamhet.
Jag arbetar med coaching, inspiration och ledarskapsutveckling för verksamheter och individer.

Hur föddes idén till din verksamhet?
Jag har arbetat som chef under många år på stora företag och ju mer erfarenhet jag fick desto bättre insåg jag hur viktigt ledarskap är för att utveckla verksamhet och individer. Jag började drömma om att arbeta med det på heltid och kunna fokusera på att coacha och hjälpa chefer och individer till att lyckas bättre. För att göra en lång historia kort så sa jag upp mig och startade KonsultCarin. Jag fick ganska snart uppdrag som operativ ledare på ett stort företag och det var ett väldigt bra konsultuppdrag, men jag kände att det inte riktigt var det jag ville göra, det var väldigt likt det arbete jag sagt upp mig ifrån. Jag kände att jag ville arbeta med mindre företag och fokusera mer på ledarskapsutveckling och coaching så i slutet av 2019 sade jag upp det uppdraget.

Hur gick arbetet efter det?
Ja, man kan säga att jag är bra på att göra bra saker, men jag är inte bra på att sälja mig själv. Men det var bara att köra. Ångestladdat, men otroligt lärorikt. Vid det här laget hade jag dessutom flyttat till Hofors och jag var ny i regionen, det är inte helt lätt att sälja in sig utan lokala referenser. Men det gick bra och sedan kom pandemin. Jag använde tiden till att investera i mer utbildning.

Relativt ny i Hofors när du startade företag, hur länge har du bott här?
I augusti 2018 flyttade vi till Hofors och vi bor i det som kallas för Skogstomta.

Ett stort hus som är ditt hem, men du har också ditt kontor här?
Ja, ett av rummen är mitt kontor och sen så har jag även digitala föreläsningar här och jag tar även emot mina kunder och kan hålla både kurser och coaching i ett annat större rum.

Skogstomta har fått en speciell ansiktslyftning sedan ni flyttade dit, berätta lite om det.
Vi har rustat själva och olika rum har fått olika prägel. Vi har bland annat ett Tintin-inspirerat rum och ett rum tillägnat Edith Piaf.

Inte att glömma ditt kontor.
Mitt kontor har tema Mumin.

Varför just Mumin?
Jag gillar hela Muminhistorien. Jag är en blandning av Muminmamman och Lilla My, dels så är jag ”har alla det bra” men jag är också lite av en rebell. Muminmamman och Lilla My finns avbildade på en av mina kontorsväggar.

Vad har du för fritidsintressen?
Styrkelyft. Jag tävlar i det, men jag tycker också om att vara ute i skogen och naturen överlag. Naturen är min energihämtningsplats. Jag målar, bakar kakor och vill egentligen lära mig så mycket saker som möjligt. Jag är en nyfiken person.

Hur tillbringar du helst en ledig dag?
Är det fint väder så beger jag mig gärna till skogen eller en sjö. Promenerar, åker fyrhjuling eller mountainbike.

Beskriv hur en typisk arbetsdag ser ut.
Det finns egentligen ingen typisk arbetsdag. Men om man ska ta en någorlunda typisk dag så börjar jag på kontoret efter frukosten. Det blir administrativt eller så förbereder jag en utbildning eller föreläsning. Det brukar även kunna bli arbete för Hofors Lyftarklubb eller för Svenska Styrkelyftförbundet där jag är ordförande för distriktet Södra Norrland.

Har du några anställda?
Nej, och jag har ingen ambition att utöka. Jag startade företag för att jag vill göra det jag vill.

Vad är det bästa med att vara egen?
Att jag väljer själv vad jag vill göra.

Och sämst?
Att man måste göra allt själv.

Hur kännetecknas en bra dag på jobbet för dig?
När jag varit och träffat några som jag pratat ledarskap med, när de pratar och diskuterar med varandra och att de känner att våra träffar ger resultat.

Hur marknadsför du dig?
Jag jobbar mycket med LinkedIn, skriver funderingar och postar kurser bland annat. Jag ser även till att hålla min hemsida uppdaterad.

Vilka är dina största utmaningar som egen företagare?
Just nu är det nog att dra ner på verksamheten och hitta mitt nya liv. Jag har redan börjat att ta ut pension och har många idéer om vad jag vill göra. Det gäller att kunna begränsa sig på rätt sätt och det är en utmaning.

Är du med i något nätverk?
Jag sitter i styrelsen för Företagarna Hofors och jag är leder tillsammans med en kollega ett ledarskapsnätverk som heter LedarStegen. Är även med i Affärskvinnor Gävle och Marknadsföreningen Gävleborg Mix.

Vad har du för bucket list för 2023 inom ditt företag?
Att dra ner på verksamheten och hitta en ännu lägre nivå på att arbeta än idag.

Och bucket list privat?
Att åka till Isle of Sky i Skottland i april, att tävla EM i styrkelyft i Budapest i februari och att fylla 60 år!

Om du skulle nämna några saker du gjort som du är stolt över, vad skulle du säga då?
Yrkesmässigt så skulle jag säga att det är det som jag har gjort som chef och ledare, att ha påverkat människor och organisationer. Jag har gjort ett bra jobb på höga poster trots att jag ”bara” har en gymnasieingenjörsexamen. Det jag känner mest stolthet är att fått höra att jag är en bra ledare.
Privat är jag stolt över allt jag gjort som idrottskvinna, att kunna inspirera andra att det går. Jag har båda EM- och VM-medaljer från den tiden då jag var elitlyftare.

Och slutligen. Avsluta meningen; Om fem år…
… då har jag definitivt slutat att fakturera.