REGISTRERA DIG FÖR NYHETSBEVAKNING!

Registrera dig och bli meddelad när vi lägger till nyheter på webbsidan. Att prenumerera på våra uppdateringar är givetvis gratis.

veckans lunch
kalender

2020-03-03

-

En fika med Pia Möller-Andersen

En tusenkonstnär och ett energiknippe!
Vi har träffat Pia Möller-Andersen över en kopp fika.

Namn: Pia Möller-Andersen.
Gör: Driver P.I.A (Penna, Innovation, Alternativ) i Torsåker.
Aktuell med: Har nyligen skrivit klart manus till årets upplaga av Torsåkersrevyn.

Mitt i Torsåker, i Forsmanshuset, håller hon till med sin salong. Här klipper hon hår, provar ut peruker, håller nätverksträffar, arrangerar bröllop och det är här hon får mycket av inspirationen när hon skriver revymanus.
Att hon är tusenkonstnär och ett energiknippe råder det ingen tvekan om. Idéerna sinar aldrig och frågar man har hon alltid några nya projekt på gång.
Vi har träffat företagaren Pia Möller-Andersen över en kopp fika.

Pia Möller-Andersen, du är en välkänd person i Hofors kommun, men hur skulle du beskriva dig själv?
Jag är en kreativ, lyckligt lottad företagare som har man och tre barn och bor i Torsåker.

Du driver salongen P.I.A. i Torsåker, berätta lite mer om vad du gjort innan det.
Det har blivit en hel del olika. Jag har jobbat på Hesselgrenska, på dåvarande Tvättman, som städare på Ovako, kallskänka på Brukshotellet, guide på Söderåsen, Solberga Café, guide på Bergslagståget och i projektet Gästfrihet i Gästrikland. Jag har även haft företaget Hårbörsen i Hofors.

Vad har du för utbildning?
Jag har gått på Petreskolan, Högtomta, frisörskolan i Falun och på hemtekniska utbildningen i Hofors – jag kan titulera mig utbildad hemmafru.

Om du skulle beskriva din salong i Forsmanshuset, hur skulle du göra det?
Min salong är ett rum som väntar på att fyllas. En mötesplats. Här kan man sitta och titta på alla grejer som finns och minnas. Alla saker i salongen har en historia och jag vet exakt var alla saker kommer ifrån. Det är en plats att trivas på och kaffepannan står alltid på.

Berätta liter mer om inredningen i salongen.
Vissa saker är stående, men annars byts det ut flera gånger per år, det byts till alla högtider och ibland hittar det saker hit däremellan.

Vad erbjuder du i ditt företag?
Jag erbjuder allt det man brukar göra hos en frisör. Utöver det så underhåller jag på fester och evenemang, jag sätter upp Torsåkerrevyn och skriver manus till den, jag är borgerlig begravningsofficiant, jag provar in peruker och är energimassör.

Du har något som du kallar för din konstiga vägg i salongen, vad är det?
Det är en vägg där man får ställa ut konst om man vill. En månad erbjuder jag att man får ha utställningen och man kan ställa ut allt. Jag har haft tavlor, foton, skulpturer här…

Hur länge har du haft P.I.A.?
Jag startade 2000.

Men du har haft företag innan det?
Ja, jag hade Hårbörsen i Hofors. När jag slutade där så tänkte jag; aldrig mer ett eget företag. Men sen gick jag på en starta eget-kurs men tänkte öppna som frisör, då skulle jag ha healing och massage och hoppa in som frisör om det behövdes hos ett par andra som skulle starta i Torsåker. Men det ena ledde till det andra och nu är jag frisör. Mitt företag kan man nog beskriva som en korg full med saker och det fylls ständigt på med nya saker. Men jag är inte så nostalgisk av mig, jag tänker att är det något som inte funkar så ska man inte hålla på, då får man prova något nytt. Var sak har sin tid.

Samarbete med andra?
Jag tycker jättemycket om samarbete med andra och samarbetar med många andra. Oftast kliver jag ut från min salong för att göra någonting, men jag släpper lika gärna in andra och delar med mig.

Hur marknadsför du dig?
Framför allt via Facebook. Men sen har jag haft tur och har tidningar som intervjuat mig i rätt lägen så jag nått ut med mitt budskap.

Största utmaningen inom de bitar du arbetar med.
Jag är ju även begravningsofficiant och varje begravning jag haft är en utmaning, fast en positiv sådan. Det ska vara ett bra minnesord som känns rätt för alla. Ibland kan det ju vara så att jag aldrig mött personen jag ska hålla minnestalet för.

Vad tycker du är bäst med att vara egen företagare?
Att få bestämma själv.

Och sämst?
Det värsta är nog om jag skulle bryta något eller om jag blir långvarigt sjuk. Då är man väldigt oskyddad som egen företagare.

Du erbjuder utprovning av peruker i din salong, berätta om det?
En del köper peruk privat men de flesta kommer för att de vill ha peruk för medicinskt bruk. Att prova peruk ska vara en trygg och skön upplevelse, men det kan så klart vara en väldigt ångestladdad händelse att prova ut peruk. Jag försöker göra det absolut bästa i stunden.

Man kan väl kalla dig för en revydrottning, berätta mer om Torsåkersrevyn.
Jag har hållit på med revy i många år, men Torsåkersrevyn satte vi upp första gången 2006. Sedan dess har den varit ett stående inslag i Torsåker, minus ett år. I år har revyn namnet Hemester Camping. Utkastet till manuset ligger färdigt och jag har nog aldrig varit färdig så här tidig något år. Nu ska snart ensemblen få läsa manuset och det är lika spännande varje år.

Var hittar du inspiration till alla nummer i revyn?
Överallt. Vardagen, möten med människor, tv, mina kunder… Allt vävs ihop.

Får man skämta om allt?
Egentligen ja. Men jag själv vill inte att man ska känna att man sätter skrattet i halsen. Sådant som väcker debatt vill inte jag skriva. Man ska känna sig trygg, det är viktigt i vår lilla kommun.

När går årets premiär av stapeln?
Den 26 september är det premiär på Bygdegården i Torsåker.

Med samma ensemble?
I stort sett, vi har ett nytillskott.

Har du varit nervös någon gång när en viss person suttit i publiken?
Aldrig.

Har det hänt att du strukit något nummer strax innan en föreställning?
Ja, det har faktiskt hänt en gång. Det var ett nummer med ett bankrån och så blev Swedbank i Hofors rånade. Det blev för nära förestående så vi strök det numret.

Vilken av alla revyer har varit roligast att göra?
Det är alltid den nyaste som är roligast att göra.

Något år som det var särskilt enkelt att skriva revy?
Ryktesvägen var enkel. Det var det år som Samtidigt i Hofors gick på tv och som Med kärlek från Hofors hade sådan genomslagskraft. Alla kunde komma hit, från hela Sverige, och veta vilka de flesta karaktärer på scenen var.

Berätta om ett revyminne som etsat sig fast.
Det var nog när Matilda Andersson och jag skulle göra Hoforsbrudarna på revyn Hoåns brygga. Jag hör ett klonk och inser att Matilda har tappat sitt gigantiska hubba-bubba på golvet, hon tar upp det och stoppar tillbaka i munnen och jag får ur mig ”men gu va äckligt” på äkta hoforsbruds-mål. Sen var det kört. Jag tror vi skrattade i tio minuter innan vi kunde fortsätta.

Du åker till Stockholm och klipper hår några gånger per år, berätta om det.
Fyra gånger per år, i samband med de stora helgerna, byter jag arbetsplats. Från Torsåker till Stockholm. I Stockholm klipper jag hemlösa kvinnor och det har jag gjort i elva års tid. Alla kan bidra med något för att hjälpa de utsatta och jag hjälper till med att klippa hår, jag tycker att alla kan få ha rätt att känna sig fin i håret ibland, även om man inte har råd att gå till en frisör.

Du har varit programledare några gånger i radioprogrammet Sök och Finn, blir det fler gånger?
Inte vad jag vet nu. Men får jag frågan ställer jag så klart upp, det är jätteroligt men väldigt mycket att hålla reda på.

Sist men inte minst, avsluta meningen; Om fem år…
…hoppas jag att jag har ännu fler ben att stå på i företaget och att jag står kvar på dom jag har. Jag tar dagens om den kommer så mycket det bara går. Dessutom är fem år en eon av tid.