REGISTRERA DIG FÖR NYHETSBEVAKNING!

Registrera dig och bli meddelad när vi lägger till nyheter på webbsidan. Att prenumerera på våra uppdateringar är givetvis gratis.

veckans lunch
kalender
Ida Johansson

2017-12-20

-

En fika med Ida Johansson

Vi har träffat Ida Johansson som driver Lillåkiosken över en kopp fika.

Ida Johansson

Namn:
Ida Johansson

Gör:
Driver Lillåkiosken i Hofors

Fika:
Lussebulle och julmust

Ida Johansson är tjugoåringen som i somras tog över den anrika Lillåkiosken i Hofors.
– Det har varit en bra start med många kunder. Jag vill att Lillåkisoken ska vara den klassiska kiosken, här ska man kunna få tunnbrödsrulle och Pucko och hit är alla välkomna. Jag hoppas att det blir en samlingspunkt framför allt på sommaren.

Ida Johansson, du är relativt ny som företagare i Hofors kommun. Men vem är du som person?
Jag är en tjej med mycket personlighet. Min mamma brukar beskriva det som att jag inte kan ge mig in i något om jag inte har feeling för det och det stämmer nog. Jag är glad, driven och nyfiken och kör alltid 200 procent.

När tog du över Lillåkiosken?
Jag skrev papper den 11 juli och öppnade den 17 juli. Jag använde de där dagarna innan öppnandet för att fräscha upp och bygga en ny uteplats.

Vad har du för bakgrund?
Jag är kock med inriktning på specialkost och allergier. Jag har arbetat extra inom yrket sedan jag började mitt första år på gymnasiet.

Vad har du gått för utbildning?
Jag gjorde bara ett val när jag skulle söka till gymnasiet och det var Restaurangskolan i Sandviken. Den första en och en halva veckan var otroligt tråkig och jag funderade om det här verkligen var vad jag ville. Jag bestämde mig för att prova på yrket samtidigt som jag studerade och det gjorde jag. Jag lärde mig otroligt mycket under gymnasieåren och fick jättemycket arbetslivserfarenhet. Bergsmannen i Hofors och Harrys i Gävle arbetade jag på när jag pluggade. Efter det har jag även arbetat inom Hofors kommun med specialkost.

Hur kom det sig att du inriktade dig på specialkost och allergier?
I grund och botten beror det på min lillasysters allergi och att människor runt omkring henne inte hade så mycket kunskap kring specialkost. Nu känner jag att jag vill kunna erbjuda precis lika god mat till alla, oavsett om du äter allt, är allergisk mot något eller är vegan. Jag har faktiskt testat på att vara vegan på heltid för att kunna experimentera fram riktigt god mat.

Har du några anställda?
Nej.

Beskriv Lillåkiosken.
Lillåkiosken är en verksamhet som har funnits på samma ställe sedan början av 60-talet. Innan dess stod kiosken i Barkhyttan. Det är en klassisk kioskverksamhet, du ska kunna få god och vällagad mat men det ska vara kioskmat, hamburgare eller tunnbrödrulle och Pucko typ.

Vad har du för öppettider?
Jag har provat mig fram lite men som det ser ut nu är det tisdag till lördag 10.30-20, med vissa dagars undantag.

Vad är bäst med att vara egen företagare?
Det är så skönt. Det bästa som finns. Friheten och stoltheten att man klarar det själv.

Hur gick tankarna kring att starta ett eget företag?
Ja, det var inga tankar alls. Jag har funderat på om jag egentligen var vid mina sinnes fulla bruk när jag bestämde mig, det gick lite fort. Skämt och sido, jag har företagande i släkten så jag hade väl lite koll på vad jag gav mig in på. Jag kan ju säga att hade jag inte haft den familj med företagare som jag har så hade jag nog inte köpt den. Jag får väldigt bra stöd av både pappa och farfar. Men jag brukar säga att det här måste ha varit världshistoriens största spontanköp, vem köper en kiosk så där på stående fot när man är och kollar på den liksom…

Varifrån kommer dina kunder?
Majoriteten kommer från företagen som finns i Böleområdet, men det kommer även andra.

Har du tänkt att fler delar i företaget än att driva Lillåkiosken?
Jag har tänkt erbjuda catering vid efterfrågan.

Vad har du för affärsidé?
Det ska vara kioskverksamhet. Jag vill inte hålla på och ändra för mycket, jag vill behålla det som det har varit.

Hur ser en vanlig dag ut?
Först skjutsar jag syrran till skolan sen rustar jag tills jag öppnar och sen kör jag hela dagen, tar emot kunder, förbereder luncher och förbereder för kommande dag.

Vilken är den bästa dagen?
Alla dagar är bra dagar för jag har så härliga kunder, men försäljningsmässigt skulle jag säga fredagar.

Hur marknadsför du dig?
Inte nämnvärt, jag har en Facebooksida. Annars är det att skapa sig ett bra rykte som gäller.

Framtidsplaner och vision?
Ja du, bra fråga. Det var ju inte meningen att det skulle bli så här egentligen. Men jag håller i så länge jag har feeling, men bestämmer jag mig för att sluta har jag köpare på kiosken så den blir kvar.

Du kör även dragracing, berätta om det?
Fordon över lag är något jag lever för och jag har tävlat i dragracing sedan 2011 och det har gått väldigt bra. Största meriter är 2:a i norden och 3:a i Europa.

Hur går det att kombinera med företagandet?
När jag öppnade i somras var det bara två tävlingar kvar så det gick bra, jag har fått satt lapp på luckan när jag inte kunnat vara här för tävlingarna men kunderna har varit väldigt förstående. Och nyfikna på hur det gått. Hur det blir med tävlandet till nästa sommar får vi se då.